Bruk av eplepresse

Dagens produksjon av eplesaft: 36 kg epler til 18 liter saft. Fortsatt bare nedfallsfrukt, men ca 6 kg fra naboens trær. Med å endre litt på teknikkene for å presse ut resten, har jeg klart å få opp utbyttet med ca 20% med den hjemmelagede eplepressen.

Klargjøring : Gå gjennom eplene og tørk vekk evt gress og jordrester (fra nedfallsfrukt). Skjær vekk ting som er for ekkelt, men slagskader og skurv gjør ikke noe. Hiv for ødelagte epler.

Oppdeling og rasping: Rasperen (En vanlig kjøkkenmaskin med gulrotrasper) tar opp til ca 2 kg i en kjøring, pressen tar 4 pakker a 3 kg, så jeg rasper 1.5 kg epler i slengen. Jeg veier og deler opp 2 batcher og rasper så begge fortløpende. (I oktober 2013 anskaffet jeg en skikkelig fruktkvern og maler nå 4 kg epler på ca 2 minutter, pressingen går også lettere med epler malt i en slik kvern)

pressing : Pakker 4 x 3 kg epler. Jekker så langt jeg tør med noen pauser for at det skal få renne ut. Etter første jekking, slipper jeg opp og snur hvert lag 90° slik at trykket blir fordelt annerledes og jekker en gang til. Når jeg har fått ut saften med denne metoden, pakker jeg om eplene, åpner hver pakke og rister sammen innholdet. Så jekker jeg det to ganger med en 90° snuing i mellom. Med dette får jeg ut ca 1/2 liter saft pr kg eple. Med første forsøk på snuing etter ompakking fikk jeg ut snaut en liter saft av en pressing som så langt hadde gitt ca 5 liter.

Jeg skal se om jeg kan få målt tørrstoffinnhold i epler på labben, så jeg kan få en ide om hva som er teoretisk oppnåeligt. Avfallet er jo ikke tørt, så det er mulig at jeg kan få ut enda mer saft med en ompakking til, men vet ikke om det er verdt arbeidet.

This entry was posted in epler, Hage. Bookmark the permalink.