Nye Brød

Matkjedene fjerner gamle varer, så brødoppskriften må revideres. Det vil jo si at jeg går over fra å kjøpe en ferdig kornblanding til å blande selv, så egentlig er det jo et fremskritt:

Ingredienser

 • 100g Sesamfrø,
 • 100g linfrø,
 • 100g solsikkefrø,
 • 100g helkorn hvete
 • 150g grov sammalt rug
 • 150 g sammanlt hvete
 • 2,5g gjær (en terning på ca 1x1x1 cm)
 • 1,25 l vann og 1/2 dl matolje
 • eller 0.75 l vann og 5 dl kefir
 • 1 ss salt
 • ca 1,5 kg fint hvetemel (evt noe sammalt, men minst 1 kg bør være fint, ellers hever ikke brødet seg) (eller speltmel, se nederst)

Ha sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner, og helkorn hvete i en stor bolle, hell over ca 0.75l kokende vann rør om og la blandingen stå og kjøle seg ned, gjerne over natten.

Varm opp ca 0,5 liter vann (evt kefiren) og rør inn i blandingen. Ha i saltet, eventuell olje og gjær når temperaturen er passende (gjerne med en gang, men om blandingen er for varm vil det ødelegge gjæren) rør godt. Rør inn sammalt hvete og rug og så fint hvetemel til deigen har en tykk og seig konsistens. La deigen heve en til noen få timer i romtemperatur. Rør og kna inn mer hvetemel til deigen har passe konsistens til utbaking. Pass på å kna deigen mye, ellers vil brødene “drysse”. Når deigen er nok knadd, skal den trekke seg litt sammen igjen når den rulles ut. Bak ut tre brød, la dem heve i 4-5 timer, sett dem inn i kald ovn og stek på ca 200 grader i 50 minutter. (En varmluftsovn bør ha litt lavere temperatur, 190 grader og kanskje litt kortere steketid.)

Jeg har ovn hvor oppstart og steketid kan settes, så jeg setter brødene i ovnen om kvelden og våkner til ferske brød nese morgen.

Det går an å improvisere og eksperimentere med meltyper. Men det er greit å ha i bakhodet hva slags egenskaper de forskjellige meltypene har for gjærbakst: Fint hvetemel er det som i størst grad gjør at brødet holder seg sammen og hever seg, rugmel og og sammalt hvete fungerer også, men i mindre grad. Rug gir en syrlig smak på brødet, havregryn gjør brødet saftigere. Det er vanlig å ha noe olje i brøddeigen, men med en del havregryn er dette overflødig.

Etterhvert har jeg klart å finne en lokal leverandør av speltmel, så pr idag er hvetemelet byttet ut med spelt. Dette gir en seigere og mer klissen konsistens på deigen under utbakingen, men sluttresultatet blir svært bra, brødet blir saftig det kan kjennes nesten litt fuktig ut. Det går også an å erstatte helkorn hvete med helkorn spelt (selges også som speltperler). Imidlertid, for å få disse kornene myke nok, må de få et oppkok.

Disse brødene produseres ved passende anledninger ved stuntbedriften Sickels hjemmebakeri. Siste gang 51 brød i løpet av 27. november 2011.

This entry was posted in Mat. Bookmark the permalink.

1 Response to Nye Brød

 1. Pingback: Brødbaking | Mortens meninger

Comments are closed.