Brødbaking

Brød basert på 5-korn blanding

Brød basert på 5-korn blanding


En av de få faste brødoppskriftene jeg bruker er basert på en 500g pakke Natuvit 5-kornblanding.

Ingredienser

  • 500g 5-kornsblanding
  • 50g gjær
  • 1,25 l vann
  • 1 ss salt
  • 1/2 dl matolje
  • ca 1,5 kg fint hvetemel (evt noe sammalt, men minst 1 kg bør være fint, ellers hever ikke brødet seg)

Ha 5-kornsblandingen i en stor bolle, hell over ca 0.75l kokende vann rør om og la blandingen stå og kjøle seg ned, gjerne over natten.

Kornblanding i kokende vann

Kornblanding i kokende vann


Varm opp ca 0,5 liter vann og rør inn i blandingen. Ha i saltet, olje og gjær når temperaturen er passende (gjerne med en gang, men om blandingen er for varm vil det ødelegge gjæren) rør godt. Rør inn fint hvetemel til deigen har en tykk og seig konsistens. La deigen heve ca tre kvarter i romtemperatur. Rør og kna inn mer hvetemel til deigen har passe konsistens til utbaking. Pass på å kna deigen mye, ellers vil brødene “drysse”. Når deigen er nok knadd, skal den trekke seg litt sammen igjen når den rulles ut. Bak ut tre brød, la dem heve i ca 1 time, sett dem inn i kald varmluftsovn og stek på ca 200 grader i 45 minutter. (En ikke-varmluftsovn bør nok forvarmes og det trenges noe høyere temperatur og kanskje litt lengere steketid.)
Brød som er klare for ovnen

Brød som er klare for ovnen

(Jeg bruker varmluftsovn, lar brødene heve i ovnen og setter den på når hevingen er ferdig)
Ferdigstekte brød

Ferdigstekte brød


Vær så god!

Vær så god!


Ellers går det an å improvisere og eksperimentere med meltyper. Men det er greit å ha i bakhodet hva slags egenskaper de forskjellige meltypene har for gjærbakst: Fint hvetemel er det som i størst grad gjør at brødet holder seg sammen og hever seg, rugmel og og sammalt hvete fungerer også, men i mindre grad. Rug gir en syrlig smak på brødet, havregryn gjør brødet saftigere. Det er vanlig å ha noe olje i brøddeigen, men med en del havregryn er dette overflødig.

Nå i 2011 finner jeg ikke lenger Natuvits 5-kornsblanding i noen av de butikkene jeg handler i, så jeg blander selv: 100g Sesamfrø, 100g linfrø, 100g solsikkefrø, 100g helkorn hvete og 200g grov sammalt rug (ekstra rug siden jeg ikke har klart å finne helkorn rug).

Etterhvert har jeg klart å finne en lokal leverandør av speltmel, så pr idag er hvetemelet byttet ut med spelt.

Oppdatert oppskrift

This entry was posted in Mat. Bookmark the permalink.