Lebkuchen

Siden vi ikke fikk kjøpt lebkuchen til oss selv da vi var i Gotha i slutten av november, har vi bakt det selv etter oppskriften i oldefar Sickels kokebok fra Konditorei Lösche i Gotha. Om enn, med 52 egg er den kanskje litt i største laget for de fleste…

3 kg sukker
52 egg, piskes lett
250 gr ristede mandler
375 gr sitronat eller apsikat
4 sitroner (står det, men det må være skall fra sitronene)
120 gram kanel
30 gram nellik
50 gram hjortetakksalt
4 kg siktet hvetemel
100 gram honning

10 kg deig, kaker a ca 30 gram, skulle bli 350 kaker. – prøvde meg fram med å delepå 10, men dette var så vellykket at neste år blir det 1/5 av konditorposjonen.

Ingen videre beskrivelse, slikt kan konditoren, men det blir vel omtrent som beskrevet her.

Vel for å komme til saken – mine mål – kan sikkert halveres …

600 g sukker
10 egg, piskes lett
50 gr ristede mandler
75 gr sitronat eller apsikat
skall av 1/2 sitron
25 gram kanel
6 gram nellik
10 gram hjortetakksalt
800 g siktet hvetemel
20 gram honning

Visp lett sammen egg og sukker og rør inn honning. Hakk mandler og apsikat. Bland sammen mel, hjortetakk, krydder, mandler og aspikat og bland det deretter med eggeblandingen. La deigen så en times tid etter at den er rørt sammen. Om mulig, skaff oblater til underlag, sett deigen med en teskje (kakene hever mye og er mektige) og stek på 210-220 grader i ca 10 minutter. NB kakene kan sette seg svært godt fast i underlaget. Bruk eventuelt bakepapir smurt ekstra med smør om man ikke har oblater.

Neste år blir det med bakeoblater.

Kakene hever mye og flyter litt utover, så gi dem god plass, ikke la brettet med kaker få stå noe særlig tid før det settes i ovnen.

Lag melisglasur med sitronsaft og stryk over mens kaken fortsatt er varm. For å unngå at de blir tørre, la dem kjøle en stund på bakeplaten og legg dem i tett boks eller pose så raskt som mulig.

This entry was posted in Julekaker, Mat. Bookmark the permalink.