Så var det den tiden av året igjen…

Og hele kjelleren lukter epler. Eplehøsten i år er helt utrolig, anslagsvis 80 kg nedfall til nå, i tillegg har jeg fått opsjon på å tømme et epletre til hos en nesten-nabo, der har vi hentet ca 30 kg i første omgang. Det var et lite eplepreludium på mandag, da tok jeg med epler og presse på skolen og lagde eplemost sammen med jentene i 3. klasse. Det tok sin tid, og noen var litt skeptiske slik det så ut, men det var ingen som sa nei takk til et glass til, snarere motsatt. Jeg fikk ikke veid da, men jeg tror vi brukte ca 15 kg, hvorav 3-4 kg som noen elever hadde hatt med seg, dette gav 5 liter juice, men da gjorde jeg ikke en annen gangs pressing. I går presset jeg en runde hjemme sammen med barna, da fikk vi drøyt 5 liter fra 12 kg epler, det samme har jeg laget i dag. Garasjen er stadig full av epler og en masse har ramlet ned som jeg ikke har fått tatt hånd om og jeg har allerede presset mer enn hele avlingen i fjor… (og så har jeg tatt med et lass på jobben, samt eplekaker og ‘håndepler’) Så forresten aroma-epler til noen og 20 kr pr kg på rema, de eplene var ikke så store og fine som våre og neppe økolgisk dyrket…

11.oktober; Oppdatering: 4 pressinger, den første gav av en eller annen grunn 8 liter juice (!) men den virket tynn. de tre siste gav alle ca 6 liter.

12. oktober; Oppdatering: 1 pressing til. 12 kg til 6 liter. – mye tid som gikk med til kjellerrydding og skoledugnad.

16. oktober: Oppdatering, har vært syk noen dager og ikke fått gjort noe. Men kom i gang igjen. Denne gangen ble det nesten 7 liter fra 12 kg James Grieve.

19. oktober: Kjellerrydding tar mye tid, men så langt har jeg presset 3 runder, en med James Grieve og to med epler fra ‘Nielsenhuset’ oppe ved Sogstiveien. Ukjent type epler som minner litt om James Grieve, men er mer saftige, fikk ut omtrent 7 liter på en av pressingene. Har også plukket det som var igjen (ca en halv kasse) av aroma på treet, fuglene går alvorlig løs på eplene.

20. oktober: Presset en runde naboepler + james grieve og en runde blanding. Pressing ble avsluttet brått da toppen av pressa brakk … 🙁 6 liter først og så fem til.

ca 1 november: Fikk reparert pressa. Fikk fem liter til, og det var det.

I år : 15 pressinger, 88 liter juice. Ny rekord!

This entry was posted in epler and tagged . Bookmark the permalink.