Ulykke

Jeg har kjørt bil i snart 20 år, men har intil i dag ikke vært borti noen ulykker. Det begynte da jeg var på vei fra Oslo og skulle se etter om det gikk an å få tak i jam frysepulver på Vinterbro storsenter. I S-svingen rett nord for senteret, sto en bil plassert godt nedi grøften og et par-tre biler sto langs veikanten nordover, jeg bremset ned og så godt etter om det så ut til å være behov for noe mere hjelp, men ingen av de som var der responderte på noe vis på meg, så jeg regnet med at alt var under kontroll, selv om jeg hadde en litt ekkel følelse. Vinterbrosenteret var stengt, så jeg kjørte videre sørover etter en sving innom parkeringsplassen. Tanken på ulykken gav seg imidlertid ikke, så jeg snudde og kjørte tilbake. Ulykkesbilen sto fortsatt godt ute i grøften, de som var der sist hadde forsvunnet, men to nye hadde dukket opp uten å gjøre noe særlig. En person som tilsynelatende var føreren snakket i mobiltelefon. Jeg spurte om han hadde ringt etter ambulanse eller om han trengte noen annen hjelp. Svaret var at han trengte servietter eller noe å tørke blod med på en person i bilen, men ellers var alt i orden og noen i familen skulle hente dem. Jeg jogget tilbake for å hente førstehjelputstyr og fant noen bandasjer som kunne brukes til å tørke opp med. Da dukket imidlertid en ambulanse opp og profesjonelle kunne ta over.

I ettertid ser jeg at jeg gjorde to feilvurderinger som kunne vært fatale.
For det første, jeg tok mangel på respons fra de første tilskuerene som klarsignal til å kjøre videre, muligens ringte de etter ambulanse, men de må ha dratt før den dukket opp og hadde tilsynelatende ikke gjort noe førstehjelp.

For det andre, jeg tok førerens melding om at alt var under kontroll for god fisk. Han var sannsynligvis rimelig sjokkert selv og jeg burde ikke ha regnet med at han tolket situasjonen riktig, i alle fall burde noen profesjonelle så raskt som mulig se til den skadete, dessuten skal jo politiet alltid tilkalles ved ulykker med personskade.

Konklusjon 1: Ikke forlat et ulykkessted før du er sikker på at ting er under kontroll

Konklusjon 2: Det er bedre å ringe 113 en gang for mye enn en gang for lite.

Forhåpentligvis blir det ingen neste gang, men dersom, skal jeg ikke forlate stedet før jeg har mere oversikt og ikke nøle med å ringe etter ambulanse.

This entry was posted in Bil. Bookmark the permalink.