Julemarkedsbaking 2013

I utgangspunktet brukte jeg følgende oppskrift:

100 g linfrø
100 g helkorn hvete
Hell over 7.5 dl kokende vann. Bland sammen og la dette stå i minst to timer
Etter to timer, sett til
5 dl lunkent vann (hele blandingen bør holde ca 35 grader)
1 ss salt
0.5 dl olivenolje
200 g grov sammalt rug
200 g grov sammalt spelt
smuldre i 50 gram gjær
Rør sammen og sett til siktet hvete til deigen får en relativt fast konsistens
La deigen heve ca 45 minutter.
Bak ut til 6 brød (hvert blir på 500 – 560 gram)
La brødene heve i ca 45 minutter
Stekes så 45 minutter på 220 grader over/undervarme (evt 200 grader varmluft)

Når jeg baker til julemarkedet safer jeg litt med blant annet å bruke mindre grovt mel for å få det til å heve seg raskere og bedre. På et tidspunkt gjorde jeg en feil og kom i skade til å sette til 400 g av hver grov sammalt rug og spelt. Disse brødene virket svært bra, så dette ble gjentatt senere som såkalte “dobbeltgrovt” brød.

Hvordan lager man 60 brød på en dag på et vanlig kjøkken?

Den begrensende faktoren er stekeovnen, det går inn 6 halvkilos brød av gangen der, så om jeg kan klare å ha et nytt brett med brød klart hver gang et er ferdigstekt, kan den utnyttes optimalt. I og med at forhevingstiden, etterhevingstiden og steketiden er den samme, gjelder det bare at det ikke er for mye arbeide på hvert trinn. Jeg starter kvelden før med å lage klar tre lin/helkorn blandinger, disse kan fint stå over natten. På markedsdagen begynner jeg da med en av dem, setter til mel, salt, gjær og olje og setter den deigen til forheving, umiddelbart etterpå setter jeg en ny lin/helkorn blanding,som dermed blir brukt tre runder senere. Rett før den første deigen er klar til utbaking, setter jeg den neste, så den kan forheve, mens den første etterhever. Med å jobbe litt effektivt, kan jeg med dette utnytte stekeovnen optimalt. Etter noen runder, har jeg da tre lin/helkornblaninger stående, en deig til forheving, et sett brød til etterheving og en runde i ovnen.

This entry was posted in Diverse, Mat. Bookmark the permalink.