Matteprøve

Fra årets prøve for 8. klassinger:

Guri er på sykkeltur. Hun har syklet 18 km. Da har hun igjen en tredel av turen. Hvor langt skal guri sykle?

* a) 24 km
* b) 27 km
* c) 54 km
* d) 9 km

Svaret er 9 km i følge fasiten, men om det er en matteprøve hadde det jo vært greit om det var et spørsmål hvor man testet mattekunnkaper og ikke elevenes evner til språklige finurligheter… Jeg mener at det ikke er klart fra spørsmålet om det spørres om hvor langt Guri (med stor g, men jeg vet ikke om den feilen skyldes nrk hordaland eller departementet) skal sykle på hele turen (27 km) eller hvor langt hun har igjen (9 km). Er det dette som er kvaliteten på utdanningsdirektoratet, er det ikke pussig om elevene gjør det dårlig i matte.

18.12.07:
Nuhvel.. Det er rettet til et entydig spørsmål på NRKs sider. Kan se ut som om det er noens avskriftsevne som er litt begrenset. Hvorvidt det er en god eller dårlig ting for en journalist kan jo diskuteres…

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

1 Response to Matteprøve

  1. Morten says:

    Vel, stadig testing av språklige finurligheter her… (denne gangen med Aftenposten som kilde.

    “Familien Iversen har vært på biltur.Her ser du et diagram som viser hvordan de kjørte en av dagene. Hvor mange timer var de på biltur denne dagen?”

    Svaret er 8 timer – fra 10 – 18… Joda, man kan selvfølgelig si at de var på biltur hele tiden, og at lunchpausen fra 12 – 12:30 inngår i ‘bilturen’ men å si at en to timers pause et eller et annet sted er å være “på biltur” vet nå ikke jeg… (har forresten uttrykket “biltur” blitt brukt utenfor skoleverket siden en gang på 70-tallet?)

Comments are closed.