Fudge

– eller fløtekarameller

Basert på oppskrift fra Nestle … Bruk et steketermometer som kan vise opp til ca 120 grader

410ml konsensert melk (1 boks vikingmelk)
150ml melk
150g sukker (helst brunt demerarasukker)
115g smør
eventuelt: ca 120 gram mandler / peanøtter / pistasjnøtter (i alle fall usaltet!) eller tørket frukt.

Bland sammen kondensert melk, vanlig melk, sukker og smør. Varm opp under opprøring, helst i en non-stick gryte. Blandingen vil begynne å koke ved ca 104 grader. Etter å ha kokt en stund, tykner den, Hele blandingen må varmes opp til 118 grader, flytt termometeret litt omkring.

Når det er varmet opp til 118 grader, bland i eventuelle hakkede nøtter. Ta av varmen og fortsett å røre i 5 – 10 minutter til massen har blitt fastere. Hell over massen i en form ca 20×30 cm kledt med bakepapir. La kjøle ned. Når den kan håndteres, skjær opp i passende store biter. Eventuelt kan den overtrekkes med sjokolade når den er kjølt ned. Den er i så fall greiest å dele opp før sjokoladen er helt kald.

Dersom massen ikke blir fastere når den kjøler ned, har den ikke blitt varmet opp nok. I så fall sett den over igjen og varm opp på nytt til 118 grader.

Dersom man ikke har steketermometer, kan man bruke “karamellprøven”. Slipp en dråpe av massen oppi kaldt vann. Dersom den lager en pen dråpe og ikke løser seg opp skal massen være ferdigkokt, men erfaringsmessig kan det være at det trenges mer oppvarming etter at “karamellprøven” er bestått.

This entry was posted in Julekaker. Bookmark the permalink.