Elektroniske billetter og persondata

På radio på østlandssendingen i dag tidlig ble Ruter kritisert for overdreven datalagring ifm elektronisk billettering. I et konkret eksempel hadde en passasjer fått høre fra en ansatt at “Du var i byen på torsdag kveld” og hadde fått se skjermen hvor hans reisehistorikk var tilgjengelig for (etter hva jeg oppfattet) kundebehandleren på trafikanten.

Ruter påstår at de må lagre personinfo for personens sikkerhet, slik at man fx kan få et nytt kort med korrekt innhold om man skulle miste det samt for autogirosystemer og at de må lagre trafikkinformasjon for å ha korrekte data for å dimensjonere sine ruter etter. Begge disse tingene er vel og bra, men jeg kan ikke se hvorfor koblingen av dataene skal holdes lengere enn høyst nødvendig og ikke minst, hvorfor dette skal uoppfordret være tilgjengelig for kundebehandlere.

De som skal utstede et eventuelt erstatningskort må vite hva som er saldo på mistet kort, punktum. De som skal planlegge ruter må vite hvor mange som reiser hvor til et gitt tidspunkt, punktum. I noen tilfeller kan man kanskje ha nytte av mer “sporingsinformasjon” for å vurdere nye ruter eller overgangsmuligheter, men dette må da være tilgjengelig i form av aggregerte statistiske data.

Ruter øker ikke akkurat min trang til å skifte fra papirbillett til fleksus, nei..

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.