Sommertid igjen

Og da er årets teiteste natt over. For de fleste av oss, et irritasjonsmoment som etterfølges av noe mer frustrasjon i morgen, når vi må opp en time tidligere enn hva kroppen er vant til. Den store marerittnatten for alle som har en klokkebestemt deadline. For alle som må inrette seg etter barn eller dyr som ikke forstår tidsjustering men også samtidig må justere seg etter resten av verden er det en trøblete uke på gang.

Men til høsten da, da får vi timen igjen, da må vel alle være glade? Joda, Det er jo en fin natt for å arrangere noe, men for alle de som slet for å komme i rute natt til i dag, er det en ny marerittnatt, riktignok er det ikke samme tidspress, men man ender med et nattskift, som vel som regel er langt nok som det er som blir enda en time lenger.

Bør ikke også sommer/vintertid-veksling bli utsatt for en kost/nytte analyse? Ideen er jo at vi skal spare energi på tidsbyttet. Disse datene finnes. Kan kraftprodusentene vise til at det er et signifikant lavere energiforbruk (justert etter daglengde) nå på mandag enn det det var på fredag (eventuelt forrige mandag dersom det er systematiske ukesvariasjoner)? Hvis ikke er tidsbyttet modent for skraphaugen. Og også om det er energisparing, er den så stor at det er verdt det? Og om det virkelig er mye strøm å spare, kan vi ikke da like gjerne leve på sommertid hele året? Det er vel ikke så mange av oss som til stadighet navigerer etter solen at det er viktig å ha den i sør kl 12 (og i alle fall blir jo det opp mot en halvtime feil ettersom hvor man er i tidssonene og det blir en offsetfeil som er enkel å korrigere)

Hvem vil kost/nyttevurdere sommertiden?

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.