Ingen ble syke!

men kan journalistikken friskmeldes?

NRK Hedmark og Oppland skriver med litt sjokkerte undertoner om et forsøk som har vært gjort med tilsetning av adjuvans, eller snarere, slik jeg forstår beskrivelsen i Store Norske Leksikon en adjuvans i vaksine. Det ser ut som om det er virkelig skummelt og ille at man har testet dette på mennesker (til og med folk fra innlandet!). Fra forsiden henvises det med “1000 personer i omstridt svineinfluensa-forsøk” uten å finne noen som peker på noe som helst problem med forsøket. Hva mener egentlig NRK, skal man la være å videreutvikle medisin, eller mener de at man skal bruke den direkte uten å teste den ut først?

Og som om ikke det var ille nok med at man tester stoffet på innlendinger: “Forsøkspersonene vet ikke om de har fått det omstridte stoffet i seg. Forsøket er nemlig så hemmelig at verken lege eller forsøksperson vet hvem som har fått hva.” Det er meg bekjent helt standard prosedyre ved uttesting av medisin. Placebo er en reel og av og til kraftig effekt og legene kan også bevisst eller ubevisst tippe forsøket i en gitt reting.

La aldri fakta komme i veien for et godt oppslag er jo etter sigende en gammel journalistist leveregel. Og du verden hvor kjedelig det ville være å være journalist om man ikke kunne overdramatisere når nødvendig…

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.