Ubåtopphugging

Restene etter den kalde krigen skal til pers, og vi gjør vår innsats. Norge og Storbritannia skal finansiere opphuggingen av hver sin Victor-III atomubåt. Strålevernet skal være med på å se til at miljødokumentasjonen for opphuggingen holder.

En av de fasinerende tingene med møtene i forbindelse med opphugging av russiske atomubåter er menneskene man møter. En av de som var til stede denne gangen var en tidligere offiser fra russiske atomubåter. Han hadde vært ute med Typhoonubåtene , noen av de kraftigeste våpensystemene som noen sinne har vært laget (ikke til forkleinelse for de amerikanske Polaris-ubåtene). Dessverre var han ikke for god i engelsk, og han gav også uttrykk for at han ikke kunne snakke for mye med utlendinger om sin tidligere jobb. Greit nok, han har vel avlagt taushetsløfte og vil heller bli tatt for å være uhøflig enn for å si noe som skulle vært utsagt, men i alle fall: her sitter man og prater smalltalk med en riktig sympatisk fyr som i 30 år hadde en jobb som i ytterste konsekvens hadde gått ut på å blåse hele vår verden til himmels.

Det som jo skulle vært riktig spennede, er å ha vært flue på veggen dersom han noen gang møter en av sine amerikanske kollegaer. De må jo ha utrolig mye til felles, selv om deres gjensidige oppgaver var å totalødelegge hverandres land.

Apropos amerikanske ubåter, jeg har endelig kommet i gang med ‘Blind man’s bluff’ . Den er også dypt fasinerende i forhold til det vi holder på med. Om enn, det er litt underlig at jeg kjenner mye mer til de sovjetiskeubåtklassene som nevnes i boka, enn hva jeg vet om de tilsvarende amerikanske. Sånn sett i forhold til hvem som skulle ha vært våre venner og fiender de siste nesten 100 årene, mener jeg.

I alle fall. Verden har blitt en annen og nå er det tid for å rydde opp etter fortidens synder. Amerikanerene har etter sigende tatt på seg å finansiere opphugging av strategiske ubåter, ‘våre’ er de mindre taktiske båtene. Litt pussig er det dog, de båtene vi får forvandlet til spiker er vel på de fleste måter bedre enn
noe som helst som den norske marinen har.

This entry was posted in Diverse, Jobb. Bookmark the permalink.